5 tärkeää asiaa, jotka tulee ottaa huomioon ennen asuntolainan ottamista

Kun olemme valmistuneet ja muutaman vuoden tehneet töitä, niin ajatukset kääntyvät ajatukseen omasta kodista. Unelman toteuttamiseen lähes poikkeuksetta tarvitsemme lainaa, sillä harvalta löytyy niin suuria säästöjä omasta takaa.

Asuntolainan avulla unelman voi toteuttaa välittömästi, mutta taloudellisen taakan voi jakaa useammalle vuodelle. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja.

1. Valitse omaan tilanteeseen sopivin lainatyyppi

Lainalla tarkoitetaan sitä, että tiettyä korvausta vastaan pankki tai rahoituslaitos antaa hakijalle käyttöön tarvittavan summan rahaa. Lainanhakijan kannalta laina tulee edullisemmaksi, jos vakuudeksi on mahdollista antaa omaisuutta kuten auto, kesämökki tai muu arvotavara.

Aina säästöjä ei löydy omasta takaa, jolloin lainaan yleensä lasketaan asunto vakuusarvoksi noin 70-75 %. Loppuosalle voi hakea valtion lisätakuuta (maks. 15 %), säästöjä tai sijoituksia. Tyypillisesti lopun vakuusarvon katetaan toisen henkilön takaamana.

Eri lainatyypit kannattaa käydä läpi ja miettiä mikä niistä sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseen.

2. Tunnista itse lainatarjousten keskeltä edullisin vaihtoehto

Monimutkaiselta tuntuvat asiat siirrämme mielellämme pois mielestä ja tartumme mahdollisimman helppoon tarjolla olevaan ratkaisuun. Laina-asiat on yksi niistä, jolloin tulee sovittua tapaaminen omaan pankkiin ja tartuttua heidän tarjoamaan vaihtoehtoon.

Tutustumalla pintapuolisesti lainoihin ja niihin liittyviin kuluihin sekä tarjolla oleviin vaihtoehtoihin on täydet mahdollisuudet tehdä merkittävää säästöä. Hakijan ei tarvitse pyrkiä talousalan asiantuntijaksi, vaan riittävää on kun ymmärtää mistä lainan kulut johtuvat ja mikä on oikeasti edullinen lainatarjous.

3. Korkotyyppien vaikutus lainaan

Hakija voi yleensä itse päättää asuntolainan korkotyypin. Vaihtoehtoja ovat lainan tarjoavasta tahosta riippuen muun muassa seuraavat:

  • Viitekorosta muodostuva korkoprosentti ja siihen lisättävästä asiakaskohtaisesta marginaalista
  • Pankkien asettama oma korko tai jonki Euribor -korko, esimerkiksi lainan korko voidaan laskea 3 tai 12 kuukauden ajaksi Euribor -korkoon
  • Sama korkoprosentti on voimassa määräajan, joka vaihtelee 3-20 vuoden välillä

4. Kilpailuta asuntolaina

Enää lainanhakijan ei tarvitse pohtia miten saa sovitettua tapaamiset pankkeihin ja eri rahoituslaitoksiin selvittääkseen mikä niistä tarjoaa edullisimman vaihtoehdon asuntolainalle. Lainatarjoukset voi kätevästi pyytää täyttämällä valmiit hakemukset netistä ja parhaimmillaan lainan saa käyttöönsä jo saman päivän aikana.

Lainatarjouksen pyytäminen ei sido vielä hakijaa mihinkään. Jos haluat löytää sinulle parhaan lainasopimuksen, niin suosittelemme sinua vierailemaan osoitteessa www.lainat.fi, jossa voit helposti vertailla eri lainatyyppejä.

5. Suhteuta asuntolaina omiin tuloihin sopivaksi

Lainat ovat loistava keino keventää taloudellista taakkaa pidemmälle aikavälille. Kannattaa muistaa kuitenkin, että sillä on oma hintansa. Mitä pidemmästä maksuajasta on kyse, sitä kalliimmaksi se hakijalle tulee.

Kuukausierät saattavat näyttää monessa tapauksessa edullisemmalta hakijan silmiin, mutta todellisuudessa maksat rahoituslaitosten tarjoamasta palvelusta lainan lisäksi erilaisia lisäkuluja.

Asuntolainaa kannattaa hakea vain sen verran, kuin itsellä on kykyä maksaa. Merkittävät tekijät ovat hakijan säännölliset tulot ja kuukausierien maksun lisäksi rahaa tulee jäädä myös muihin kuluihin ja elämiseen.

Toteuta unelma omasta kodista järkevästi

On huomattavasti mielekkäämpää asua omassa asunnossa ja maksaa vuokraan menevä osuus kuukausierinä. Näin vuosien myötä kodista tulee jossain vaiheessa oma.

Sisustaminen, remontointi ja asunnon muuttaminen oman näköiseksi on kannattavaa, kun ei tarvitse pohtia omistajan suhtautumista tai mielipidettä asiaan. Harva on niin onnekkaassa asemassa, että pääomaa löytyy valmiiksi asunnon hankintaan.

Tässä tapauksessa asuntolaina tulee kuvioihin pelastavana asioina. Ensimmäistä mahdollista sopimusta ei kannata kuitenkaan allekirjoittaa suorilta käsin, vaan kaikki vaihtoehdot on hyvä ottaa huomioon.

20 Sep 2021